sunnuntaina, marraskuuta 12, 2006

Gradun rajaus: Melodiasta rytmiin ja harmoniaan

Tutkin tänään viimekeväistä gradusuunnitelmaani ja huomasin tärkeinä pitämieni kohtien muuttuneen. Tai ainakin vastaan on tullut niin paljon uusia alueita, että on aika tarkastaa hieman rajausta.

Oli vähän hassua, että olin tarkentanut nimenomaan melodiaan ja rajannut rytmin pois. Luulen että melodian sävelsuhteista on ensinnäkin melko vaikea saada kovin paljon asiaa - saati ainakaan mitään niin merkittävää. Toisekseen, melodialla sinänsä ei liene niin paljon merkitystä sanoittamisen kanssa kuin vaikka rytmillä ja harmonialla. Enemmän melodia määrää sana- tai enemmänkin äännevalintoja. Menee ehkä liian hämäräksi hermeneutiikaksi jos uppoudun tuolle alueelle. (Tämähän taitaakin olla hyvä mainita itse gradussa.)

Sen sijaan sointukuluista voi sanoa paremmin jotain ja se tuo varmasti enemmän merkityksiä sanoitukseen. Samoin kuin rytmit tarttuvat suuntaan ja toiseen.

1 kommentti:

SAKO (Samuli Koivulahti) kirjoitti...

Kyllä mä näkisin että melodia tekee laulun yhdessä sanojen kanssa. Tarkoitan että mua kyllä se melodia useimmiten lähtee inspiroimaan jos jokin ja sen ympärille rakentuu teksti (silloin kuin se niinpäin menee) ja jälkikäteen kaiken muun paitsi melodian voi muuttaa ja sanat sopii biisiin (myös tunnelmaltaan), mutta melodiaan muutoksia ei voi tehdä.