tiistaina, elokuuta 19, 2008

Säv. san. sov. - pohdiskelua 1

Musiikin teoriassa keskitytään usein aika mekaanisesti pelkkään sävelien arviointiin teoriassa. Tärkeä musiikin dramaattinen elementti on kuitenkin sovitus, ja tässä kohdassa mielestäni musiikki ja sanoitus usein ovat selkeimmin suhteessa toisiinsa.

Tajusin myös, etten oikeastaan tiedä lainkaan, millainen on hyvä melodia. Onko hyvää melodiaa sinällään? Eikö siinä ole kuitenkin myös rytmi hyvin olennaisena osana. Rytmi toisaalta tulee usein myös sanoituksesta (vaikka toki sävelkorkeuskin vaikuttaa sanavalintoihin ja päinvastoin). Tietysti musiikissa on vaikea muutenkaan sanoa mitään hyväksi tai huonoksi objektiivisesti.

Aiemmin tänään mainitsemallani foorumilla oli jonkinlainen melodianrakennustehtävä, jota ajattelin kokeilla. Ainakin kiinnostukseni heräsi sen myötä. Melodia saattaisi olla se osanen, jota olisi helpointa lähteä rakentamaan ja jolla voisi saada kappaleen rakenteen valmiiksi. Tajusin myös, että melodiassa saattaisi olla hyvä olla draaman kaari.

Kuten monesti on sanottu, kappaleen melodian draaman kaari on kuitenkin se juttu, johon me ensimmäisenä tartumme kuulijoina.

Ei kommentteja: